En ledsætning er en underordnet sætning i en helsætning og indledes ofte af underordningsbindeord. Det er ord som at, som, der og hv-ord. Der findes flere forskellige typer af underordningsbindeord.
Ledsætninger kaldes ledsætninger fordi de kan stå i stedet for et andet led i sætningen. Ledsætninger kaldes også bisætninger. Jeg bruger ledsætning fordi jeg synes det er mere beskrivende for ledsætningers funktion end bisætning.
Eks. 1: ”Alt hvad Knud ved om at lave hjemmeside, er selvlært.”
Ledsætningen ”alt hvad Knud ved om at lave hjemmeside” erstatter grundleddet i dette eksempel. Man kunne skrive: Det er selvlært. Kommaet efter ledsætningen er et slutkomma. Og slutkommaer er faste (ikke valgfrie) og SKAL sættes.
Herunder kan du se eksempler på ledsætninger der erstatter henholdsvis biled (eks. 2), genstandsled (eks. 3 og 4) og omsagnsled (eks. 5).
Eks. 2: ”Sovsen brænder på(,) mens Kamma ser aftenshowet.”
Eks. 3: ”Knud elsker(,) når Kamma køber basser til morgenmad.”
Eks 4: ”Knud elsker(,) når han kan få lov at nørde med sin hjemmeside.”
Eks. 5: ”Sagen er(,) at Kamma elsker at strikke.”
Ledsætninger kan også udvide/sige noget om andre led i sætningen.
Eks. 6: ”Kamma strikker sokker(,) der er lavet af garnrester, til børn og børnebørn hver jul.”
Ledsætningen ”der er lavet af garnrester” er en relativsætning der udvider eller siger noget om genstandsleddet ”sokker”.
Eks 7: ”Knud opgiver at tale med Kamma(,) når hun ser Aftenshowet.”
Her er ledsætningen en udvidelse af hensynsleddet ”med Kamma”.
Relativsætninger fungerer meget tit som en udvidelse af et andet led i sætningen. I dette eksempel siger ledsætningen noget om grundleddet.
Eks. 8: ”Knud(,) der elsker at sove længe, blev vækket af Kammas støvsugning.”