WEBloggen | Drop BIORD og vælg præcise UDSAGNSORD

Uanset hvad du skriver, et det vigtigt at sproget er præcist og enkelt. Et af de bedste skriveråd jeg har fået i den forbindelse er at slette biord og erstatte dem med udsagnsord der beskriver det samme.

Biord er: smukt, stort, langsomt osv.

Udsagnsord er: løber, cykler, hopper, råber, skriger osv.

I eksemplerne herunder kan kører hurtigt erstattes med drøner. Siger … overrasket kan erstattes med udbryder … uden at det ændrer på indholdet.  Udbryder  betyder her at Aske siger noget hurtigt/pludseligt. Om Aske er overrasket, forskrækket, forfærdet, chokeret eller oprevet, skal læseren selv forestille sig. Det er forfatterens opgave at vælge de udsagnsord der giver læseren de samme forestillinger som forfatteren. Udbryder kan fx ikke erstattes med hvisker i dette eksempel fordi det giver en helt anden forestilling om hvad Aske gør.

 Skriveøvelse: Lav udsagnsords-ordbøger med erstatningsord der beskriver næsten det samme. Det kunne fx være ordene “løber” eller “siger”. Ordbogen kan du bruge når du skriver.

“Løber”: tonser, spurter, drøner, fiser …

“Siger”: råber, skriger, hviner, udbryder, jubler …

Find selv på flere. Det er en god ide at vælge ord du bruger tit.

Hvis du har kommentarer til mit opslag om at droppe biord og erstattes dem med mere præcise udsagnsord, er du velkommen til at skrive til mig her: 📧 steen@dorumlu.dk

Kh Steen


Sig JA TAK til min nyhedsmail og få besked når der er nye opslag på www.steendorumlu.dk

NYHEDSMAIL - JA TAK >

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.