KOMMASKOLE | Parentetiske ledsætninger

Hvis du har valgt at droppe startkomma er det nødvendigt for dig at kunne skelne mellem bestemmende og parentetiske ledsætninger.

 

Hvis ledsætningen ikke kan udelades uden at ødelægge forståelsen af hovedsætningen, er den bestemmende. Her skal du droppe startkomma.

Eks.: ”Kamma kan ikke falde i søvn hvis hun drikker kaffe om aftenen.”

Parentetiske ledsætninger kan udelades uden at ødelægge forståelsen af hovedsætningen. I parentetiske ledsætninger skal du sætte startkomma.

Bestemmende ledsætninger = drop startkomma

Parentetiske ledsætninger = sæt startkomma

Ledsætninger-

Parantetiske, sideordnede, ufuldstændige (udsagnsled mangler)

Parentetisk – tilføjer blot en kommentar. En kommentar der som sådan kan undlades

Det kan være en ”smagssag” at afgøre om et led eller en ledsætning er parentetisk eller ej. Det er op til ”forfatteren” at afgøre hvordan sætningen skal læses.

Hvis du er i tvivl kan du lave et altså-TJEK. Indsæt ordet altså i starten af ledsætningen eller ledet. Hvis sætningen ”fungerer ” bedre med altså end uden, og ikke gør resten af sætningen uforståelig, er ledsætningen eller ledet parentetisk.

 

Eks. 3: Knud vil ikke forstyrres, (altså) af Kamma, når han arbejder på sin hjemmeside.

Kommentar: Det er eksempel 2 med et altså-TJEK.

 

Parentetiske led er tilføjelser, indskydelser eller kommentarer der kan undlades uden at sætningen mister sin betydning. Selvom du har valgt at droppe startkomma før ledsætninger skal der sættes komma hvis ledsætningen er parentetisk.

Eks. 1: ”Knud, der kan være noget af en brokrøv, vil ikke forstyrres når han arbejder på sin hjemmeside.”

Kommentar: I dette eksempel kan ledsætningen ”der kan være noget af en brokrøv” undlades. Det er en kommentar med så meget selvstændighed at resten af sætningen kan læses uden den. Kommentaren er parentetisk, og derfor skal der sættes startkomma

Eks. 2: Knud vil ikke forstyrres, af Kamma, når han arbejder på sin hjemmeside.

Kommentar: I dette eksempel er der komma om ”af Kamma”. Ledet er derfor parentetisk og en pointering af at det specifikt er af Kamma han ikke vil forstyrres af.

Eks. 3: Knud vil ikke forstyrres af Kamma når han arbejder på sin hjemmeside.

Kommantar: I dette eksempel er det mindre tydeligt om det specifikt er af Kamma han ikke vil forstyrres. Måske vil Knud heller ikke forstyrres af Beate, men det ved vi ikke. Kommategnet er i eks. 2 og 3 en vigtig indikator på hvordan forfatteren ønsker at læseren skal læse sætningen.

                

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.