ZAKAROV-modellen | En PLOT-model

Jeg er vild med bøgerne om Doktor Zakarov. Når jeg læser dem højt for mine elever, er de altid fanget fra starten. Og ligegyldigt hvor jeg stopper, kan de huske, hvad der skete sidst. Med andre ord: PLOTTET fungerer.

For at finde ud af hvordan Kasper Hoff, der har skevet bøgerne, har bygget historierne op, har jeg læst følgende bøger: Bæstet fra dybet, Frankensteins Monster, Varulven kommer og Dommedagsmaskinen.
PLOTTENE i de 4 bøger varierer en lille smule. Jeg valgte at lave Zakarov-modellen ud fra èn bog, “Dommedagsmaskinen”, så jeg efterfølgende kan bruge eksempler fra bogen til at forklare modellen.

Herunder kan du se mit bud på en PLOT-model, der beskriver, hvordan “Dommedagsmaskinen” er bygget op. Jeg håber, at Zakarov-modellen kan inspirere dig, når du selv skriver historier.

En “hverdagsverden” og en “hemmelig verden”.
Doktor Zakarov-historierne foregår i to verdener; en “hverdagsverdenen” og en “hemmelig verden”.
Om “Hverdagsverdenen”: Det er en hemmelighed, at Viggo og Mylle er venner med den skøre Doktor Zakarov. “Hverdagsverdenen” er en “almindelig” verden som vi alle kender, med lektier, forældre, skole, kammerater osv. Bogen slutter og starter i “Hverdagsverdenen”.
Om den “hemmelige verden”: Her kan ALT ske. Den hemmelige verden er hemmelig for alle dem der ikke er en del af den. Fx Viggo og Mylles forældre. Alt det fantastiske foregår i den “hemmelige verden”.
Viggo og Mylle møder hele tiden møder nye forhindringer. Hver gang de prøver at komme over en forhindring … er der en ny på den anden side. Det gør bogen/bøgerne rigtig spændende.


Hvis du har gode ideer til hvordan ZAKAROV-modellen kan hjælpe dig med at skrive bedre historier, vil jeg meget gerne høre om det. Du kan skrive til mig her: steen@dorumlu.dk

Kh Steen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.