WEBloggen | Med eller uden startkomma?

Komma er græsk og betyder afsnit. I Danmark er det valgfrit om man vil sætte komma før ledsætninger eller ej, bare man gør det konsekvent. Her på siden kalder jeg det med startkomma og uden startkomma.

Dansk sprognævn anbefaler at undlade at sætte startkomma før ledsætninger. Det har taget mig et par år og mange timers selvstudier at forstå deres anbefaling.

For et par år siden da jeg ville indsende mit første manuskript til forlaget Tellerup, var et af kravene til manuskriptet at det skulle være kommateret uden kommaer foran ledsætninger. Det lød let. Det lød nærmest som om det bare var noget jeg skulle lade være med at gøre. Jeg brugte timer på at læse om komma uden startkomma men stødte konstant på tvivlstilfælde og kommentarer fra betalæsere om at de nok også lige ville sætte et par kommaer, hvis de var mig.
Det irriterede min perfektionisme. Nu har jeg stort set læst alt om emnet på dansk og kan kun sige at komma uden startkomma har gjort mit liv og mit forhold til kommaer betydeligt lettere.

Jeg vil gerne slå et slag for Dansk Sprognævns anbefaling om at droppe startkommaer før ledsætninger fordi …

  • Kommategnet skal sættes hvor det giver mening i forhold til tekstens betydning  og sprogets logik.
  • Der er ingen grund til ukritisk at afgrænse sætninger fra hinanden hvis de betydningsmæssigt hænger sammen.
  • Komma med startkomma er for svært, selv for sprogfolk. Det viser alt for mange kommafejl i aviser og blade.
  • Mange kommafejl kan undgåes med komma uden startkomma – alene af den grund at der sættes færre kommaer. Langt de fleste kommaer er, efter min mening, alligevel helt unødvendige for teksten.
  • For mange unødvendige kommaer underminerer kommategnets betydning.

Herunder vil jeg i den kommende tid bringe 3 eksempler der illustrerer hvad jeg mener.

WEBloggen | Med eller uden startkomma? | DEL 1/3

Sig JA TAK til min nyhedsmail og få besked når der er nye opslag på www.steendorumlu.dk

NYHEDSMAIL - JA TAK >

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *