WEBloggen | Hvad er en PLOT-model?

En plot-model er en plan over din historie. En skabelon der kan hjælpe dig med at strukturere din historie, så du undgår at “fare vild”, men ved hvor den begynder, hvad der sker undervejs og hvordan den ender.

En plotmodel er et godt redskab der kan give dig overblik over din historie mens du skriver. Et overblik der kan hjælpe dig med at vælge hvilke ideer/scener der er vigtige og nødvendige for at læseren kan forstå hvad du vil fortælle med din historie.

Selvom du sikkert har læst eller hørt mange historier og sagtens kan skrive en god historie, uden at tænke over hvordan den er bygget op, kan en plot-model inspirere dig og at lede din historie i en anden retning.  Der er masser af forfattere der skriver gode historier uden at bruge plot-modeller.

Jeg bruger sjældent én bestemt plotmodel, men lader mig inspirere af mange forskellige når jeg planlægger mine historier. Jeg ved ikke altid hvordan min historie skal slutte, men jeg ved hvad min hovedperson (… og læseren) skal have lært af historien til sidst.

Her i forfatterskolen præsentrer jeg flere forskellige PLOT-modeller der har fokus på noget forskelligt. Lige nu kan du finde følgende PLOT-modeller:

Hjemme-ude-hjemme igen-modellen fokuserer på historiens hovedperson skal have en udfordring og lærer noget af at løse den. Modellen er meget let at bruge. Læs mere: Simpel PLOT-model

PLOT-trekanten fokuserer på spændingsopbygning og at historiens højdepunkt. Læs mere: PLOT-trekanten

ZAKAROV-modellen fokuserer på hovedpersonernes forhindringer/udfordringer og spænding. Modellen er lidt mere kompliceret at bruge end de andre. Læs mere: ZAKAROV-modellen

Hvis du har gode ideer til hvordan PLOT-modeller kan hjælpe dig med at skrive bedre historier, vil jeg meget gerne høre om det. Du kan skrive til mig her: steen@dorumlu.dk

Kh Steen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.