BogTJEK | Williams jul | Klaus Frederiksen

PLOT: William er en dreng på fire år, der går i børnehave. Vi følger ham i december måned, hvor der hver dag sker forskellige juleting. William har aftalt med sine forældre, at han skal give julemanden sin sut den 24. december, men han er bekymret for, hvordan det skal gå.

Williams jul er en julekalenderbog i 24 afsnit. Hvert afsnit er opdelt i to dele. Første del om William. Anden del er svar og finurlige forklaringer på Williams tanker om julen.

Illustrationerne er sort-hvide og lægger op til at børnene selv kan farvelægge.

BogTJEK:

Williams jul er en fantastisk bog til de mindste.

Selvom julekalender formatet, med 24 mere eller mindre selvstændige historier om William og julen, ikke opfylder alle mine 10 kriterier for at være god, så er den faktisk god … MEGET GOD.

Historiens plot, at William skal aflevere sin sut til julemanden den 24. december, bliver rundet 5-6 gange men er ikke et stort omdrejningspunkt i historien. Plottet binder historien fint sammen, fra start til slut, men der mangler benspænd for William undervejs. Derfor er der heller ikke er noget vendepunkt. Historien om sutten, kunne have været foldet mere ud. Jeg savnede det, men tror ikke, at børn på fem år gør.

De 24 afsnit, der hver især fortæller om Williams møde med julens elementer, pebernødder, advent, sne, Rudolf, pynt osv. er mere eller mindre afrundede afsnit, der ikke efterlader mange spor af forventning om hvordan historien fortsætter. Derfor overrasker den heller ikke. Men det fungerer alligevel godt.

Klaus Frederiksen har præcist ramt et barnligt univers og logik i hans beskrivelse af Williams måde at tænke på. Det elsker jeg.

”William tænkte over, hvor alle køerne mon var henne, mens juletræerne stod på marken.”

Jeg elsker også Klaus’ uvidenskabelige forklaringer på Williams hvorfor-tanker og overvejelser om julen. De er både finurlige, fantasifulde og meget tæt på forklaringer, man selv kunne bruge i snæver vending.De er spiselige uden at ødelægge børnenes barnetro om julemanden eller flyvende Rudolf. Sjovt fundet på.

”Heste og zebraer kan ikke flyve, men det kan rensdyr normalt heller ikke. Det er kun magiske rensdyr, der bor hos julemanden, som kan.”

Hvis jeg havde børn i 4-5 års alderen ville jeg helt sikkert læse bogen sammen med dem. Den lægger op til samtale og hygge i december. Og fedt tænkt at tegningerne kan farvelægges.

Hvis ikke man kan huske hvad julen er for noget til næste jul, kan man jo altid læse bogen igen. Der er bestemt værd at læse. Også til næste jul.


Williams jul
er meget tjekket  …

og tjekket af Steen Dorumlu, januar 2017

 

Interview med Klaus Frederiksen

Hvilken ide fik du først? Julekalenderbogen eller delefamilietemaet?

Svar: Delefamilie temaet. Jeg har en datter som er ”delebarn”, og har ofte tænkt over hvorfor der ikke findes bøger for børn, hvor det at være en delefamilie/et delebarn indgår som en naturlig del af historien. De bøger som allerede findes omkring delefamilier tager netop det emne op og lægger fokus på det. I min historie har jeg prøvet, at lade det indgå som en naturlig del. Julekalender delen fik jeg ideen til, da jeg en dag så at Bog & Idé havde en bog konkurrence, hvor man skulle skrive en bog på 24 sider, og derfor tænkte jeg straks på, at lave en julebog med en dag på hver side op til juleaften. Jeg vandt ikke konkurrencen, men heldigvis gik bogen og ideerne ikke tabt.

Har bogprojektet flyttet sig i processen, eller er det blevet nogenlunde som du havde tænkt fra starten?

Svar: Det har rykket sig på den måde, at oprindeligt var der bare alle William’s tanker og spørgsmål omkring julen, men en redaktør syntes jeg burde lade nogle svar indgå. Efter lidt betænkningstid syntes jeg faktisk det var en god ide.

Hvad er den vigtigste historie at fortælle om Williams jul?

Svar: Den vigtigste del er helt klart at få udgivet en bog, der lader ”delefamilie temaet” indgå på en naturlig måde. Derudover vil jeg gerne lave en sjov bog, der fortæller en del omkring julen, for ved jo godt som far, at det er en meget forvirrende (og dejlig) tid for børn.

Fortæl lidt om hvordan du skriver? Hvordan du har grebet opgaven an?

Svar: I starten skrev jeg bare ideer ned under noter på min mobil telefon. Senere skrev jeg de sene aftentimer, for har ikke meget ”fritid” til den slags med familie, arbejde osv.

Williams jul er din debut som forfatter. Kommer der en ny bog? Om William?

Svar: Jeg har en ny bog i tankerne som har arbejdstitlen ”William starter i skole”, men nu må vi se om tiden er der fremover til det.

Fakta om bogen: 
Titel:
Williams jul
Forfatter: Klaus Frederiksen (f. 1976)
Alder: 3-10 år, fortrinsvist 3-7 år
Sider: 58
Cover: Blødt omslag med flapper
Udgivelsesår: 2016
Forlag: Forlaget mellemgaard
ISBN 978-87-7190-267-9
Pris:
P-bog, 149 kr.
E-bog, 75 kr. (E-pub)


Læs flere BogTJEK-anmeldelser >

Få din bog anmeldt på BogTJEK >

Sig JA TAK til min nyhedsmail og få når der er nye opslag på www.steendorumlu.dk

Nyhedsmail - JA TAK

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.