BogTJEK | Da giraffen slog knude | Michael B. Bastholm

Da giraffen slog knude er en kort og letlæst børnebog om Carlo Copter, fra byen Palamir, hvor beboerne har magiske kræfter. En sådan magisk kraft kaldes en dotdot og kan dotdotte med andre og derved kombinere deres evner og løse udfordringer. Bogen udkommer 29. jan 2017.

PLOT: Carlo Copter og Sonny Sprutte er i Zoo. Desværre for giraffen får den slået knude på halsen, en udfordring for de to venner, pomfritmanden og deres dotdotter.

BogTJEK:

Da giraffen slog knude er en fantastisk bog for de mindste. Bogen er et glimrende eksempel på hvordan en ”lille” bog, med et simpelt plot og ganske få ord, uden tøven får 10 TJEKtegn herfra. Læs også: 10 kriterier for GODE børnebøger

Bogen er også et godt eksempel på, hvordan en histories præmis kan være urealistisk, men troværdig. Borgerne i Palamir er udstyret med en individuel magisk kraft, der kan dotdotte med andres magiske kræfter. Forfatteren stiller skarpt, fokuserer og simplificerer noget komplekst fra virkeligheden, relationen mellem individet og fællesskabet … en plus en er mere end to, når vi dotdotter. Det er her bogen har litterær kvalitet. Læs også: Hvad er litterær kvalitet
Præmissen præsenteres på bogens første opslag, der er fakta-præget og leder mine tanker hen mod de landkort, der findes i mange fantasy bøger. Jeg elsker den ide.

Bogen er et møde mellem to måder at løse udfordringer på, den nørdede Sonny, der leder efter svar bogens verden, og den handlingsorienterede Carlo. Begge karakterer er fint karikerede i illustrationerne.

Illustrationerne er flotte og appellerende, med klare farver og masser af ”øjne” der giver figurerne liv. Figurernes hoveder er store … godt tænkt, det er jo her dotdotterne sidder.

Plads til forbedringer. Et par steder i bogen er der QR-koder der linker til en sang. Det er en rigtig god ide. Sangteksterne er sjove, men jeg synes ikke melodien appellerer nok. Den må gerne være mere syng-med-bar. Det kunne klæde indspilningen hvis sangen blev ledsaget af musik, men det er en meget lille detalje.

Grafisk skulle sangtekst og QR-kode samles, så det er mere tydeligt, at det hænger sammen.

Bogens sidste opslag er ”tapet” med forskellige dotdotter. Jeg er sikker på, at børn vil elske gå på opdagelse og fantasere om hvilke magiske kræfter de repræsenterer og hvordan disse kan kombineres.

Knudepomfritten til sidst, er en fantastisk afslutning. Den er både overraskende og humoristisk. Den elsker jeg … også.

Jeg håber, at der kommer rigtig mange DOTDOT-bøger fremover.

Tillykke med udgivelsen, til forfatteren og alle børn mellem 3 og 7.

Da giraffen slog knude er tjekket … og tjekket af:

Købehavn, januar 2017

Forfatterinterview med Michael B. Bastholm

Hvordan fik du ideen til historien om Carlo Copter?

SVAR: Det starter med en masse skøre ideer til forskellige historier. En politimand der elsker kaffe, en underlig lyd, et hus bygget af spaghetti, en operasanger der sluger en fisk… og en giraf med knude. Giraf med knude var et sjovt billede, og hvordan får man så løst knuden? Vi må bruge en olie-dotdot og så bygges resten af historien uden om det.

Dotdotterne, Carlo, Sonny og universet har jeg arbejdet med i et stykke tid. Selve dotdot-ideen kom af, at jeg legede med tanken om et væsen som kunne lave alt i fantasien, men blev nødt til at blande sig med et andet væsen for at gøre det til virkelighed. F.eks. kunne det vise en stor borg, men måtte blande sig med et murstensvæsen for at bygge borgen. Det blev til dotdotterne som kan blande deres evner ved at hoppe sammen (dotdotte).

Denne historie om Carlo Copter er faktisk en forkortet version af en historie, der var tænkt som et afsnit i en tegnefilmsserie for børn. Sammen med tegnefilmstegnerne på TinyFilm arbejder jeg på, også at gøre
DOTDOT til tegnefilm. Denne historie er nu blevet til den første DOTDOT bog.

Hvad er den største udfordring ved at skrive historier for små børn?

SVAR: Den største udfordring har været at skære fra og få historie og intro til universet ned på under 30 sider. Samtidig skulle det være let at forstå for børn, og alligevel få det vigtigste ting med.

Hvad laver du først, tekst eller illustrationer? Er du mest tekstforfatter eller illustrator … eller har du flere “dotdotter”?SVAR: Jeg skriver teksten først, som en lille kort historie. Så nogle små thumbnails (tegninger) for at få billeder på historien, og så går det frem og tilbage mellem tekst og tegning. Er nok mest illustrator og tænker i hvert fald meget visuelt, og til daglig arbejder jeg også som grafisk designer. Arbejdet med teksten giver så historien, og skaber sammenhængen mellem billederne.

Ja, der er mange flere dotdotter som kan ses på www.dotdot.rocks

Har figurerne/illustrationerne ændret udseende i processen?

SVAR: En stor del af arbejdet har været at fastlægge stil og hvordan det hele skulle se ud. Så det har ændret sig meget undervejs i processen.

Er det vigtigt for børn at lære at “dotdotte” i den virkelige verden? Hvorfor?

SVAR: I virkelighedens verden er det at dotdotte, når man tager to kendte ting, blander dem og opfinder noget nyt. Det er når man står i en situation og ikke ved hvad man skal gøre, så må man dotdotte. Din dotdot er en særlig kraft eller talent som du har. Så når man dotdotter så sætter man noget sammen til noget nyt eller kombinerer hinandens særlige evner til noget helt nyt.

Og ja det er super vigtigt for børn at lære. Både at lære sine særlige evner at kende og samtidig lære at bruge dem sammen med andre for at løse problemer og opfinde nyt. Det er opfindsomhed, i voksenverdenen kunne man kalde det innovation. I sidste ende er det at bruge sin fantasi sammen med noget andet.

Har du planlagt flere historier om Carlo Copter? Hvis JA, kan du så løfte sløret for nogle af de udfordringer han skal udsættes for?

SVAR: Ja det er helt klart målet at lavet flere bøger og skabe en serie med Carlo Copter. Det er planen, at Carlo er med i dem alle, og så møder han nye dotdotter og vi møder flere af hans venner. Hans bedste ven er jo Sonny, men kan afsløre, at han har også 2 pigevenner. Jeg tror også, han kommer til at hjælpe flere dyr. Jeg har endnu ikke bestemt hvad den næste historie skal være, måske med de andre dotdotter på hjemmesiden, men det kan også sagtens blive med nogle helt nye.

Bogen kan købes her:

https://www.dotdot.rocks

Og kan bestilles i alle boghandler.


Læs flere BogTJEK-anmeldelser >

Få din bog anmeldt på BogTJEK >

Sig JA TAK til min nyhedsmail og få når der er nye opslag på www.steendorumlu.dk

Nyhedsmail - JA TAK

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.