WEBloggen | ANSLAG – skriv en god begyndelse

Læseren skal fra starten have forventninger til historien og få lyst til at læse videre. Derfor er det vigtigt at din historie begynder godt.

Begyndelsen i en historie hedder anslaget. Det er i anslaget historiens “tone slåes an” så læseren ved om han/hun kan forvente en alvorlig, uhyggelig, romantisk eller humoristisk læseoplevelse.

Et godt anslag skal give læseren svar på følgende 4 spørgsmål:

  • Hvem er hovedpersonen?
  • Hvor foregår historien (miljø)?
  • Hvad drejer historien sig om (… et hint om historiens konflikt)?
  • Hvilken genre er historien (fantasy, realisme, gys, krimi …) ?

Herunder har jeg fundet og kommenteret nogle eksempler på GODE anslag, der lige fra starten, uden lange forklaringer, giver læseren en fornemmelse af hvad der vente ham/hende.

Kommentar: I de to første eksempler “dumper” læseren ned midt i handlingen. Den måde at starte en historie på, kaldes in media res.

Kommentar: Jeg fornemmer tydeligt at Dødningedukken er en spøgelseshistorie. Jeg synes at det er et supergodt anslag, fordi det er så spændende at jeg bliver nysgerrig og ikke kan lade være med at læse videre. Det er ikke mærkeligt at eksemplet fra Dødningedukken er et meget brugt eksempel på et godt anslag.

Kommentar: Jeg synes at eksemplet fra “Engelberth H og den sidste chance” er et godt anslag, fordi ordene Gud og fjernsyn ikke ofte optræder i samme sætning. Det gør mig nysgerrig. Jeg forventer en historie hvor alt kan ske.

 Skriveøvelse 1: Slå op på første side i en børnebog og læs det første afsnit. Får du lyst til at læse videre? Hvorfor? Hvorfor ikke?

 Skriveøvelse 2: Gå på anslagsjagt på biblioteket. Tag tilfældige bøger ned af hylden og kig på den første linje i hvert kapitel. Skriv de bedste anslag ned på et stykke papir eller tag et foto af dem. Når du kommer hjem sætter du dine anslags-fund i rækkefølge, med det bedste øverst.

 Skriveøvelse 3: Herunder har jeg skrevet en meget kedelig begyndelse på en historie.

  1. Skriv en ny og spændende start om Sille, hvor læseren dumper ligen ned midt i handlingen, in media res.
  2. Sørg for at få følgende oplysninger med i dit anslag:
    1. Hvem der er med?
    2. Hvor historien foregår?
    3. Hvad historien drejer sig om ( … et lille hint)?
  3. “Slå tonen an” så læseren får en fornemmelse af stemningen i din historie. Vælg ord der viser om historien er sjov, alvorlig, uhyggelig …

Hvis du kender eller selv laver nogle gode anslag, vil jeg meget gerne høre om dem. Du kan skrive til mig her: steen@dorumlu.dk

Kh Steen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *