Replikker er når nogen siger noget i en historie. De fleste historier består af både replikker og beskrivelser/handling. Det giver et varieret sprog og gør historien mere spændende at læse.
Når du skriver replikker og skriver præcist hvad en af personerne i din historie siger, hedder det direkte tale. Når du ikke skriver direkte hvad han/hun siger, men fortæller om det, hedder det indirekte tale. I eksemplet herunder kan du se forskellen.
For at vise at noget er direkte tale kan du bruge gåseøjne (også kaldet anførselstegn eller citationsnstegn) eller talestreger.
Talestreger sættes kun før replikken. Gåseøjne sættes både før og efter. Jeg foretrækker talestregen fremfor gåseøjne fordi der kun er èt tegn for hver replik. Jeg synes at det er mere enkelt og ser pænere ud. Når du bruger gåseøjne er der to tegn for hver replik, før og efter.
I eksemplerne herunder kan du se hvordan de to tegn sættes. Læg mærke til at gåseøje-tegnet sættes efter spørgsmålstegnet i slutningen af replikken.
For at vise at replikken starter, kan du lave et lille indryk, så det første ord starter længere inde på linjen end resten af teksten. På den måde bliver din tekst lettere at læse.
Hvis du har kommentarer til dette opslag, vil jeg meget gerne høre fra dig. Du kan skrive til mig her: 📧 steen@dorumlu.dk
Kh Steen