BogTJEK | Blåskæg 2 – Den Forbandede Ø | Michael Kousgaard

 Blåskæg 2 – DEN FORBANDEDE Ø er anden bog af fire om Blåskæg, Tusmeralda og Grumme.

Bogen udkom, den 29. januar 2017.

PLOT: I den første bog om Blåskæg endte Jakob med at gro blåt hår og skæg. Derfor tager han navnet Blåskæg og lader, som om han er en mægtig troldmand. I virkeligheden har han bare den ene evne, han fik, da Tusmeraldas remse blev afbrudt af hans mor: Evnen til at få magten over en person ved at sige personens navn først. Han bliver bortført af sørøverkaptajnen Grumme, som sammen med Tusmeralda, hans heksesøster, tager ud til Euzzz Ø. Grumme ved nemlig, at næste skridt til at få gulddukatens ønske opfyldt findes derude. Men er det kun Tusmeralda, der ved, at der hviler en forbandelse over øen?

BogTJEK:

Blåskæg 2 får 10 velfortjente TJEKtegn ud af 10.

Bogen er spændende, humoristisk, fyldt med magi og forbandelser … og svær ikke at læse i ét hug

Selvom bogen er nummer to af fire, fungerer den fint som selvstændig bog. De dele fra Blåskæg (1), der er nødvendige for at forstå hvad der sker i Blåskæg 2, bliver elegant og naturligt forklaret undervejs.

Sproget er ikke så minimalistisk og stramt som jeg normalt foretrækker. Når det alligevel er lykkes forfatteren at opnå fremdrift, er det fordi han ikke fortaber sig i lange indviklede forklaringer og beskrivelser. Han rammer en meget fin og afvekslende balance mellem afsnit med handling, beskrivelser/forklaringer og dialoger.

Bogens univers er fantastisk beskrevet. Alt kan ske. Jeg elsker sandkæmpen på Euzzz ø. Historiens svar på Holger Danske, der rejser sig når tiden er kommet.
De skiftende synsvinkeler mellem Blåskæg, Tusmeralda og Grumme, fra kapitel til kapitel, er et super godt valg. Fornemmelsen af at der er sket noget hos Grumme, mens jeg var i hovedet på Tusmeralda, giver et naturligt flow i tid. Uden lange forklaringer og beskrivelser. Et vilkår jeg som læser accepterer. Den skiftende synsvinkel udnytter forfatteren til at give læseren kendskab til figurernes interne ”hemmeligheder”. Det skaber forventninger hos den ”alvidende” læser og øger spændingen i bogen.

Eneste kritikpunkt er bogens hovedperson, Blåskæg. Han er for karrikeret og for flad. Han er ganske vist troværdig i sine handlinger, men jeg glemmer som læser, at det bare er en dreng. Hvis jeg kendte ham bedre, hvis der var mere Jakob, ville jeg lettere kunne identificere mig med ham. En bagatel der ikke skal stå i vejen for en god læseoplevelse.

Bogens litterære kvalitet (LÆS: Hvad er litterær kvalitet?)  er tydeligst i afsnittet på den forbandede ø. Ved at skabe en parallelverden hvor værdiløse ting, som sten og skygger, pludselig bliver eftertragtede, stiller forfatteren på “griskhed” … helt uden løftede pegefingre og moralske prædikener.

Den meget lille del jeg har hørt af lydbogsudgaven er rigtig god. Klaus Kalsboell Elmer, der har indtalt, har en fantastisk stemme der passer fint ind i bogens univers.

Slutningen er et flot oplæg til Blåskæg 3. Enderne bindes sammen og nye spørgsmål opstår. En flot teaser der peger fremad så jeg næsten ikke kan vente.

Tillykke med udgivelsen. God læselyst.

Blåskæg 2 – DEN FORBANDEDE Ø er forbandet tjekket … og tjekket af:

København, februar 2017

Forfatterinterview med Michael Kousgaard

Hvordan arbejder du med 4 bøger på en gang?

SVAR: Der er mange måder at skrive på. Nogle har alt planlagt fra starten af, mens andre først finder på, når de sidder med fingerspidserne på tastaturet. Jeg er nok et sted midt imellem. Jeg har perioder, hvor jeg ikke skriver, men så tænker jeg meget over, hvad der skal ske i historien. Det kan sagtens være, at slutningen på bog 4 kommer til mig, mens jeg går rundt i Bilka eller sidder i bilen med radioen slukket. Fordelen ved at udgive en serie er, at når først bog 1 er udgivet, kan man ikke rette i det. Selvom man skulle finde på noget spændende, der også kunne være sket, er løbet kørt. Asfalten er støbt og tørret. Du har med andre ord taget den første bid af turen mod slutningen.

I Blåskæg2 er et af de temaer du tager op, griskhed. Har alle 4 bøger fokus på dette tema? Hvilke andre temaer synes du Blåskæg2 rummer?

SVAR: Alle 4 bøger handler ikke om griskhed. Det var et sjovt og spændende emne at behandle, men de næste 2 bøger er mest fart over feltet og med fokus på at finde gulddukaterne. Blåskæg er jo bare blevet kastet ud i kampen mellem Grumme og Tusmeralda, og de har til gengæld vidt forskellige planer. De forviklinger, der skal til for at gøre det sjovt og spændende levner ikke plads til de store, dybsindige temaer. Andre temaer i Blåskæg 2? At man skal tænke på andre og hjælpe dem, der har det svært. Så går tingene som regel nemmest og du får ti-fold tilbage af det du giver.

Hvad får dine læsere ud af at læse Blåskæg 2, udover en god historie?

SVAR: Jeg synes, at man altid skal snakke med sine børn, hvis der er et tema i en bog, der er værd at snakke om. Griskhed er måske et stort emne for en dreng på 7 år, men jeg håber da, at bogen kan give en god snak, både mens man læser og bagefter.

Hvilke andre bøger, genrer og forfattere er dit eget forfatterskab inspireret af?

SVAR: Jeg har læst utrolig mange bøger for mine egne børn, så jeg ved ikke, om der er noget bestemt, jeg er inspireret af. Jeg synes, at det er vigtigt, at der også er noget for den voksne. Det skal være sjovt og interessant for alle. Jeg blev dog ret stolt, den dag jeg fik at vide, at min skrivestil minder om Ole Lund Kirkegaard. Det er ikke noget, jeg har stilet hen imod. Jeg vil helst have min egen stil, mit eget særpræg.

Hvad er den største udfordring i at skrive for børn?

SVAR: At sproget og målgruppen rammer hinanden. Desuden er det en udfordring at begrænse sig. Jeg har læst mange kedelige børnebøger, som enten er for langt tid om at komme i gang eller som har lange passager, uden at der sker noget. Det gider børn ikke. Man skal gnave helt ind til benet og koge al fedt af. Hver sætning skal stå knivskarpt for at fastholde børn. Ellers vil de bare række ud efter ipad’en og så er det slut med at sælge flere bøger til den familie.

Hvilke 3 tillægsord vil du helst høre fra børn, der har læst historien om Blåskæg?

SVAR: Sjov, spændende og god.


Få din bog anmeldt på BogTJEK >

Læs flere BogTJEK-anmeldelser >

Få din bog anmeldt på BogTJEK >

Sig JA TAK til min nyhedsmail og få når der er nye opslag på www.steendorumlu.dk

Nyhedsmail - JA TAK

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *