WEBloggen | Hvad er en god børnebog?| TJEK-listen

Gode børnebøger kan  få mig til at snøfte eller smile. Når de er rigtig gode, får de mig til at tage brillerne af og standse op et kort øjeblik. Og de virkelig gode børnebøger afslører mig i at have draget forhastede konklusioner om hvordan verden hænger sammen.

I dette blogindlæg giver jeg mit bud på 10 krav til GODE børnebøger.

#1 Plottet skal være enkelt og tydeligt

Historiens plot skal ligge som et visitkort i hovedet på mig når jeg læser. Det skal hurtigt kunne findes frem og bruges som historiens kompas. Jeg skal på intet tidspunkt være i tvivl om historiens retning. Derfor skal plottet være enkelt og tydeligt.

Ordene er historiens indpakning. Historiens vilje er anledningen til at fortælle den.

#2 Der skal stå noget mellem linjerne

En historie skal ville mig noget. Histoiens vilje er det der står mellem linierne. Det er forfatterens antydninger, hentydninger og skjulte spor der får mig til at associere og relatere til teksten.

Min egen børnekrimi handler om en pylret mor og hendes søn. Deres relation er historiens vilje og mit egentlige budskab. Den svenske millionærsøn og kidnapningen, er bare en indpakning. En anledningen til at fortælle om Klemme og moren.

Den gode børnebog ved hvor den vil hen. Den kan manipulere mig med antydninger og får mig til at associere og relatere historien til min egen verden.

#3 Der skal være noget på spil

Bogens hovedperson skal have noget på spil, noget at miste. Jeg skal med empati kunne sætte mig ind i hovedpersonens motivation for at handle og beslutte som han/hun gør .

#4 Der skal være mindst et vendepunkt for historiens hovedperson

Et vendepunkt  kan være historiens højdepunkt. Uden vendepunkter kan det være svært for historiens hovedperson at udvikle sig … og svært at argumentere for at historien ikke bare er ligegyldig.
Det er ofte i historiens vendepunkt at kampen mellem hovedpersonens indre og ydre motivation kæmpes.

#5 Historiens personer skal være troværdige

Historien behøver ikke være realistisk. Men personernes handlinger/reaktioner skal være troværdige. De kan godt møde en drage (… ikke-realistisk), men hvis han/hun reagerer troværdigt på mødet, tror selv en skeptisk jyde på historien.

#6 Historien skal være velskrevet og velkomponeret

En velskrevet historie er præcist formuleret og egnet til højtlæsning. Der skal være et naturligt flow i ordene og brikkerne skal serveres i den rigtige rækkefølge. Når det lykkes føler jeg mig trygt guidet gennem historien … og nysgerrig på hvad næste brik viser.

#7 Bogen skal have gode anslag

Afsnit og kapitler skal ikke skrives i gang, men skal fange mig lige fra starten. Et godt anslag gør mig nysgerrig og får mig til at stoppe op og undres … og fortsætte.

Afsnit og kapitler skal ikke afsluttes med pasager af ”varm luft” men pege fremad.

#8 Historien skal akkumulere spænding

At akkumulere spænding er et af forfatterens vigtigste værktøjer. Det fastholder mig som læser.

I et af mine første blogindlæg giver jeg disse 3 skrivetips om at akkumulere spænding:

  • Lad historiens hovedperson og læser følges ad og vide det samme.

  • Hold “gryden” i kog.

  • Manipuler og styr læserens forventninger i en bestemt retning (… det forstærker overraskelseseffekten til sidst).

Læs hele blogindlægget her: Akkumuler spænding i din historie

#9 Historien skal ikke indeholde overflødige informationer

Overflødige informationer, personer, episoder er dårlig prioritering fra forfatterens side. Det får ofte historien til at fremstå usammenhængende, ufuldstændig og fuld af løse ender.

Det er forfatterens opgave at udvælge de elementer, som jeg  skal kende for at kunne forstå både historien og dens vilje.

#10 Historien skal overraske

En god historie må gerne overraske … TOTALT. Undervejs og meget gerne til slut. En historie der ikke overrasker er forudsigelig … og meget ofte ganske ligegyldig.

Herunder er 5 af mine egne yndlings-børnebøger:
Doktor Zakarov-serien / Kasper Hoff
Virtus og Lille Lorteunge / Kasper Hoff
Skelettet på hjul / Louis Jensen
Djævlens lærling  / Kenneth Bøgh Andersen
UMBRA-serien / Martin Winther Madsen

Hvad er din en god børnebog for dig? Hvad der din yndlings-børnebog?

Kh Steen DorumluHistoriens plot skal ligge som et visitkort i hovedet på mig mens jeg læser. Plottet er historiens kompas der sikrer at læseren på intet tidspunkt er i tvivl om historiens retning. Plottet er en forventningsafstemning mellem tekst og læser. Et enkel og tydelig plot er en tryg tourguide.Læs også mit blogindlæg: ANSLAG – en god begyndelse


Læs også mit blogindlæg: Akkumuler spænding i din historie
Herunder er 5 af mine egne yndlings-børnebøger:

Doktor Zakarov-serien / Kasper Hoff
Virtus og Lille Lorteunge / Kasper Hoff
Skelettet på hjul / Louis Jensen
Djævlens lærling  / Kenneth Bøgh Andersen
UMBRA-serien / Martin Winther Madsen

Hvad er din en god børnebog for dig? Hvad der din yndlings-børnebog?

Kh Steen Dorumlu

4 kommentarer

  1. Tak for tipsende. Minder meget om de egenskaber, jeg selv har sat stor pris på, ved højtlæsning af børnebøger. Får helt lyst til at læse en børnebog igen, Jeg elskede at læse Astrid Lindgren.
    Og minder mig om, at jeg engang startede på, at skrive en børnebog.

  2. Author

    Brødrene Løvehjerte er en af de bøger der får mig til at fælde en tåre fra første side. Hvis du kan lide Astrid Lindgren, er der mange elementer i “Ene og Løgnernes Konge” og “Virtus og Lille Lorteunge”, skrevet af Kasper Hoff, som går igen. Tak for dit input … og læs en børnebog.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *