Hvad er en god børnebog?| 5 TJEK på børnebogen

Hvad er en god børnebog? Som børnebogs-forfatter er jeg altid på jagt efter svaret, både når jeg skriver og når jeg læser andres bøger. Blogindlægget er ikke en opskrift på en god børnebog. De kriterier jeg har udvalgt … og indsamlet gennem mange år, er mine egne ”synsninger” og tanker.

Jeg har indelt kriterierne under 5 overskrifter: budskab, flow i sprog og handling, sænding, mulighed for indlevelse og endelig en ordentlig slutning.

De 5 kriterier kalder jeg ”5 TJEK på børnebogen”.


Hvad er et budskab?

En god historie skal have et budskab. Historien skal ville dig noget, lære dig noget, skubbe til dine værdier, få dig til at tænke over noget eller forklare dig sammenhænge i virkeligheden som du ellers ikke ville få øje på.

Budskabet er det forfatteren i virkeligheden vil fortælle dig med sin historie, en besked fra forfatteren til læseren, til dig.

Budskabet kan være skåret ud i pap, som det ofte er i eventyr og fabler, eller sidde i dig som en fornemmelse, længe efter at du har læst historien. Begge dele fungerer for mig.

Hvorfor skal historier have et budskab?

Din hjernes vigtigst opgaver er at skabe mening. Den kan slet ikke lade være. Og en historie uden et budskab er en historie uden mening.

Jeg tror ikke at der findes forfattere der skriver historier uden budskaber, men jeg tror der findes forfattere der ikke formår at få budskabet frem i deres historier.

Historien er budskabets indpakning. Indholdet er en oplevelse og eller en besked fra forfatteren

Men hvis hele historiens budskab kan koges ned til én enkelt sætning, som fx ”hvis du selv er ærlig, har du lettere ved at stole på andre”, hvorfor skriver forfattere en hel historie for at fortælle os det. 

Svaret er: Fordi vi relaterer os til omverdenen via vores oplevelser. Oplevelser, også læseoplevelsesigr, sætter som erfaringer i dig og bliver et aktiv i dig når du ”gør noget” ude i virkeligheden. Når du hører en historie, er det næsten som om du oplever den selv. Budskaber, formuleret som ”love”, er sværere at huske end budskaber forklædt som oplevelser. Historien er budskabets indpakning. Det er hændelser, oplevelser, spændinger og sansninger som du indlever dig i. Når du oplever historien og bliver den til erfaringer du kan trække på i det virkelige liv.

Historien er forfatterens ”bevisførelse”, uddybelse og dokumentation for sit budskab.


Herunder er 5 af mine egne yndlings-børnebøger på dansk:

Doktor Zakarov-serien / Kasper Hoff
Virtus og Lille Lorteunge / Kasper Hoff
Skelettet på hjul / Louis Jensen
Djævlens lærling  / Kenneth Bøgh Andersen
UMBRA-serien / Martin Winther Madsen

Hvad er din en god børnebog for dig? Hvad er din yndlings-børnebog?

Kh Steen Dorumlu

28 kommentarer

  1. Tak for tipsende. Minder meget om de egenskaber, jeg selv har sat stor pris på, ved højtlæsning af børnebøger. Får helt lyst til at læse en børnebog igen, Jeg elskede at læse Astrid Lindgren.
    Og minder mig om, at jeg engang startede på, at skrive en børnebog.

  2. Author

    Brødrene Løvehjerte er en af de bøger der får mig til at fælde en tåre fra første side. Hvis du kan lide Astrid Lindgren, er der mange elementer i “Ene og Løgnernes Konge” og “Virtus og Lille Lorteunge”, skrevet af Kasper Hoff, som går igen. Tak for dit input … og læs en børnebog.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *