FODERBRÆTTET | Drop BIORD og vælg præcise UDSAGNSORD

Jeg synes at det er vigtigt at sproget i din historie er så enkelt og præcist som muligt. Et af de bedste råd jeg har fået i den forbindelse er at slette biord og erstatte dem med udsagnsord der beskriver det samme.

Biord er: smukt, stort, langsomt osv.

Udsagnsord er: løber, cykler, hopper, råber, skriger osv.

I eksemplerne herunder kan kører hurtigt erstattes med drøner. Siger … overrasket kan erstattes med udbryder … uden at det ændrer på indholdet.  Udbryder  betyder her at Aske siger noget hurtigt/pludseligt. Om Aske er overrasket, forskrækket, forfærdet, chokeret eller oprevet, skal læseren selv forestille sig. Det er forfatterens opgave at vælge de udsagnsord der giver læseren de samme forestillinger som forfatteren. Udbryder kan fx ikke erstattes med hvisker i dette eksempel fordi det giver en helt anden forestilling om hvad Aske gør.

 Skriveøvelse: Lav udsagnsords-ordbøger med erstatningsord der beskriver næsten det samme. Det kunne fx være ordene “løber” eller “siger”. Ordbogen kan du bruge når du skriver.

“Løber”: tonser, spurter, drøner, fiser …

“Siger”: råber, skriger, hviner, udbryder, jubler …

Find selv på flere. Det er en god ide at vælge ord du bruger tit.

Hvis du har nogle gode ideeer til skriveøvelser der handler om at droppe biord og erstattes dem med mere præcise udsagnsord, vil jeg meget gerne høre om dem. Du kan skrive til mig her: steen@dorumlu.dk

“Foderbrættet” er der flere gratis UGLE-godbidder. Klik på “Foderbrættet” herunder kig der rundt. Måske er der noget du kan bruge.

UGLE-godbidderne er en del af min forfatterskole for børn, hvor du kan gå-til-forfatter for bare 125 kr. om måneden. Læs mere her! 

Kh Steen

   

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *